Оказва се, че не на шега молец, който идва от района на Охридското езеро, се храни с листата им и така ги убива. Няма нищо по-страшно за опасния молец от феромонен капан, разказва потомственият градинар Христо Йорданов, цитиран от bTV. Нужни са бутилка от бира, пълна с вода, и женски феромон. Замаяно, насекомото загива. Засега такива феромонни капани можете да видите в Борисовата градина. На начина, по-който се грижим за парковете си, Христо поставя оценка 3 +, с надежда. Казва, че именно по градините може да познае статуса и характера на човек.

Екоактивистът Ганета Сагова обясни, че феромонните капани трябва да бъдат сменяни три пъти годишно, защото изветряват. “Най-важното е наесен да бъдат събрани кестеновите листа, тъй като ларвите се загнездват в тях и остават да зимуват там”, обясни още Сагова.

Хората, които дойдоха на пролетния карнавал, научиха повече за проблема по софийските кестени и решаването му. Мнозина се позабавляваха с музиката на Славена и група "ДА". Други пък получиха съвети как да направят капани, с които да спасят дърветата край дома си. От специалисти на Българското дружество за защита на птиците любознателни граждани разбраха как да сглобят къщичка за синигери, които са естествен враг на листоминиращия молец.

Не бяха малко и хората, които съчетаха полезното с приятното, като предпочетоха да опитат какво е да се играят индийски танци, ориенталски танци, тай чи, капоейра, кунг фу и йога.

Кестеновите дървета в София са близо 7 000. Те превръщат огромните количества вреден въглероден диоксид в чист кислород. Всяка пролет обаче листата им се превръщат в храна на милиони насекоми. Така дървото - символ на столицата е заплашено от гибел. Затова екозащитници оставиха феромонни капани за мъжки насекоми.