"Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни", обяви в ефира на "Здравей, България" по NOVA здравният министър Стойчо Кацаров.

"Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места", обясни здравният министър.

"Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана", успокои министърът на здравеопазването.

"Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната", добави той, като гарантира, че здравните власти следят внимателно развоя на обстановката у нас.

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Кацаров отново оправда високата смъртност с това, че тя и преди пандемията у нас си е била на най-високите нива. Той я обясни още с лошото управление на здравната система и с ниската ваксинация.

"Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем - лошото състояние на нашата здравна система", каза Стойчо Кацаров.

"Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега", заключи здравният министър.

Той призна, че е много трудно да се променят тежките негативни нагласи против ваксините.

"Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки", каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.