"Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им", съобщи и здравният министър доц. Стойчо Кацаров в интервю пред bTV.

"Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни", обясни Кацаров.

От 1 ноември в обществени места с ковид сертификат?

"Сертификатите за имунизация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус може да станат ключ за влизане във фитнес, заведение, хотел, театър, кино и други обществени места. Възможно е мярката да влезе в сила у нас още от 1 ноември", съобщи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Темата е обсъдена днес от здравните власти и ресторантьорите. Предстоят и срещи с представители на другите браншове.

Ако мярката влезе в сила, първоначално е възможно да бъдат осигурени безплатни бързи тестове, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

Персоналът на всички обществени места, в които ще влизаме със сертификат, трябва да е 100% имунизиран.

Ако половината области влязат в тъмночервената зона, е възможно затягане на мерките, каза още Кунчев.

Заведенията пълни при 100% ваксинирани

От Сдруженията на заведенията също потвърдиха за обсъдената нова мярка - "зелен сертификат", обсъдена с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти.

"Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение в часа при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата", казаха от туристическия бранш.

Очаква се "зеления сертификат" да влезе в сила до три седмици. От бранша са поискали да се признава и тест за антитела, но това е било отхвърлено.

Новите правила ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация. Те ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в "червена" зона, посочиха още от Сдружението на заведенията.

Прокуратурата пита за мерките и контрола

По-рано днес от прокуратурата поискаха информация от Министерството на здравеопазването дали има разписани правила за лекуването на деца с установена коронавирусна инфекция и регламентирано ли е прилагането на по-щадящи тестове за лицата под 19 г.

ВАП поиска и информация за ваксинационния процес - констатирани ли са нарушения, как се издават сертификати и как се действа при установяване на случаи с фалшиви сертификати за имунизация.

Министерството на здравеопазването трябва да обясни дали се извършват проверки на ваксинационните сертификати и как се установяват нарушения. Трябва да изясни и регламентът, по който се правят тестовете за COVID-19.

Стойчо Кацаров трябва да изпрати и анализ за причините за високата смъртност от COVID-19 у нас през последните седмици.