Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че може да се наложат допълнителни противоепидемични мерки за физическа дистанция, ако продължава да се увеличава броят на хоспитализираните и на приетите в интензивните отделения.

Ситуацията засега е под контрол, добре организирана, няма хаос и се наблюдава много внимателно, увери той по време на здравен форум.

"Засега капацитетът на болниците е над половината, но те продължават и плановата си дейност и спешните си дейности. Имат значителни резерви да посрещнат още болни, но това не е неограничено", каза министър Кацаров.

Кацаров посочи, че има области в страната, в които само една болница приема заразени с COVID-19 и при запълване на капацитета й, е възможно пациентите да бъдат лекувани в болници извън съответната област.

Не би трябвало да има проблем при изписването на лекарства в ковид-зоните, допълни още министър Кацаров. В ковид-зоните прегледите и лекарствата са безплатни за здравноосигурените пациенти. Ако от пациентите се изисква плащане, сигналите трябва да се изпратят към Изпълнителна агениця "Медицински надзор", посочи още той. Кацаров припомни, че здравнонеосигурените пациенти ще бъдат преглеждани в ковид-зоните безплатно, но няма да получат безплатни лекарства.

Няма да позволя неспециалисти да извършват назални тестове за коронавирусна инфекция на учениците, каза за БТА министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който участва във здравен форум. Министър Кацаров беше помолен да коментира възможността за ежеседмично тестване на децата в училищата. Назалните тестове се извършват по-особено и неспециалист би могъл да навреди, обясни той.

Ако бъдат осигурени тестове чрез слюнка, тип "близалка", може да се правят. Дали се обмисля държавата да закупи такива тестове, министър Кацаров каза, че всеки би могъл да ги закупи, въпросът е да бъде организирано. Според мен, това в момента не се налага, няма нужда да тестваме децата непрекъснато, допълни той. Приели сме риска, че децата ще отидат на училище и ще учат присъствено и ако има болни деца, те ще се изолират, добави още министър Кацаров.

Проф.Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести каза по време на форума, че този вирус винаги ще го има и ще продължава да циркулира и мутира, докато има неваксинирани приемчици.