Самолетът е излетял от Барселона за Дюселдорф в 9.55 ч. местно време. Връзката с радарните и авиодиспечерските служби е прекъснала в 10,53 ч.

Еърбъсът е паднал в района на град Барселонет, в южната част на френските Алпи, на около 100 км северно от град Ница. Засега е известно, че самолетът е достигнал 11 000 м височина, след което е започнал да се снижава и се разбил на 2500 м. Падането е продължило 8 минути.

Самолетът не е изпращал сигнал за бедствие, предаде Франс прес, като се позова на френските власти, пише БТА. Преди това бе съобщено, че е изпратил сигнал няколко минути, след като изчезнал от радарите.

"Въздушният контрол е решил да обяви самолета за бедстващ, тъй като е загубил контакт с екипажа",
уточни Генералната дирекция за гражданска авиация.

На борда е имало 144 пътници и 6 души екипаж, съобщи главният изпълнителен директор на превозвачa Оливер Вагнер.
Компанията няма никаква информация за причината за катастрофата.

German Wings съобщи, че на борда на катастрофиралия авиолайнер е имало две бебета, предаде Ройтерс.
По първоначални данни са пътували 67 германци.

"Билд" съобщава, че в самолета е бил клас от 16 германски ученици на около 15 години с двама учители от гимназия "Крал Йозеф" в град Халтерн ам Зее, до Дюселдорф, които са били на обмен. Няма официално потвърждение на информацията.

Френският президент Франсоа Оланд коментира, че вероятно няма нито един оцелял от катастрофата. По думите му изглежда не е имало французи в самолета и жертвите са най-вероятно германци, испанци и турци.
По-рано властите в Мадрид съобщиха, че вероятно 45 от загиналите са испански граждани.

Държавният глава добави, че самолетът се е разбил в изключително труднодостъпен район.

Оланд даде пресконференция с краля на Испания Фелипе Шести, който пристигна на тридневно държавно посещение във Франция. Той също потвърди, че на борда е имало много испанци, а също германци и турци.

"Имаме всички основания да предположим, че няма оцелели при катастрофата", каза крал Фелипе Шести, който анулира визитата си заради катастрофата, цитиран от ТАСС.

Нито една версия за катастрофата на самолета А320 във френските Алпи не може да бъде изключена, заяви премиерът на Франция Мануел Валс, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„На текущия етап не можем да изключим никакви хипотези са случилото се“, заяви Валс, като добави, че министерството на извънредните ситуации на Франция е открило кризисен център за семействата на жертвите на катастрофата.

Разследването на причините за катастрофата е поверено на прокуратурата в Марсилия.

Представители на германските власти в областта на сигурността за момента изключват възможността катастрофата да е резултат от терористичен акт, предаде ДПА.
Първоначално няма улики за тероризъм
, казаха те пред
агенцията.

Шефът на German Wings Томас Винкелман съобщи, че пилотът на самолета е имал над 10-годишен опит, работейки за German Wings и нейната компания
майка Lufthansa.

Авиопроизводителят "Еърбъс" съобщи, че разбилият се самолет, модел А320, е бил доставен на "Луфтханза" през 1991 г. Извършил е 46 700 полета и е навъртял общо 58 300 летателни часа, предаде ТАСС.

Винкелман заяви също, цитиран от Ройтерс, че самолетът е преминал рутинен преглед вчера. Последната цяластна техническа проверка пък е направена през 2013 г.

Германският канцлер Ангела Меркел ще отиде утре на мястото на катастрофата.
Тя я определи като шок, потопил Германия, Франция и Испания в "дълбока скръб". Меркел поднесе съболезнования на семействата на жертвите и призова да не се правят спекулации за причините за самолетната катастрофа, докато не станат ясни изводите от разследването. 

Към момента няма официални данни за български граждани на борда, съобщиха за БНР от пресцентъра на Министерство на външните работи. Ситуационният център на ведомството следи ситуацията.

Това е първата катастрофа на пътнически самолет във Франция от 15 години насам