Честването започна с посрещането на знамето на карловския революционен комитет, след което председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие почетния строй, предаде БТА.

"За да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили, е казал Апостолът" с тези думи започна словото си Цецка Цачева.

Нашият Левски заслужава да бъде общочовешки морален символ. Днес, когато българските държавни институции заявяват запазване единството на Европейския съюз, когато устояват българските интереси не с ултиматуми, а в партньорство, когато всички се стремим към за развитието и усъвършенстването на този съюз, то безусловно ние спазваме заветите на Левски - Да живеем свободни, сред свободни хора, да пазим собствената си и общата свобода. Това ни завеща Левски - култът за свободата, мечтата за свята и чиста република. Днес и завинаги нашият път е трасиран от идеалите на Левски, начертал бъдещето на отечеството ни, каза Цецка Цачева.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов приветства стотиците карловци и гости на града, дошли да почетат годишнината от рождението на големия син на България Васил Левски.

"Ако ние като народ сме готови да направим едно голямо усилие една голяма обща крачка, от която зависи нашето общо бъдеще - Да направим България по-силна тогава ще бъдем уважавани и от съседи и от цялата демократична общественост", тези завети на Апостола са актуални днес, каза в словото си кметът на Карлово.

Тържественият митинг-заря в Карлово продължи с поднасяне на венец на признателност към делото на Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на парламента, министър-председателя, политически партии, началника на 61 стрямска механизирана бригада, областния управител на Пловдив, кметовете на Карлово, Сопот, град Левски и други.

Тържественото отбелязване на 179-та годишнина от рождението на Апостолът на свободата завърши с фойерверки, които озариха нощното небе на Карлово.

Тържествена церемония се проведе в Борисовата градина в София. На 18 юли се прекланяме пред подвига на Левски, прекланяме се искрено на един отдаден живот, каза проф. Андрей Пантев:
"С повече признателност, с повече коленичения, с повече усещане, че Левски завинаги си е отишъл и завинаги е останал в нас."

С минута мълчание дошлите пред паметника на Левски в Борисовата градина отдадоха почит към неговата памет.