"Изселилите се" вчера роми в циганската махала във Войводиново се върнаха. Но за да си събират багажа и да се изнасят. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков, цитиран от Plovdiv24.bg.  След побоя над 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов и протестите в селото, циганите бяха опразнили махалата.

По думите на комисар Илков, тази сутрин около 20 обитатели на ромската махала в пловдивското село са започнали да си събират багажа и да го товарят на автомобили. 

"Това, което се изискваше от нас, го направихме. Сега на протестите, ние ще сме там и ще гарантираме обществения ред и сигурността на хората", коментира още Илков.

По думите му работата във Войводиново продължава и днес. От полицаите с съставени 11 акта по няколко закона - за документи за самоличност, за движение по пътищата. Съставени са и 16 констатртивни протокола от община "Марица".

15 са опасните постройки, описани от общинската администрация.

"Продължава и тяхната работа днес по описване на незаконните постройнки и съвсем скоро ще има премахване на опасните сгради", допълни директорът на пловдивската полиция.

"Ако успеем да намерим строителна фирма и сключим договор за събарянето днес, още утре ще можем да започнем със събарянето", заяви от своя страна кметът на Община "Марица" Димитър Иванов. За останалите незаконни постройки тече 7-дневният срок, след което и при тях ще се пристъпи към разрушаването им.

Протестите във Войводиново обаче продължават. Тази вечер в 18 часа жителите на селото отново ще се съберат на площада.