Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването.

Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК.

Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран
“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда.

Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обеща да отмени забраната за къмпингуване,след разговор по телефона с Борислав Сандов от "Зелените", в който е участвала и Цецка Цачева - председател на Народното събрание.

"Обади ми се Бойко Борисов, в конферентен разговор с Цецка Цачева. След това ми се обади и Николина Ангелкова. Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите", написа във Фейсбук Сандов.

Междувременно за тази вечер се организират протести в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, които да затвърдят искането за отпадане на поправката за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати вкараха в последният момент, без съгласуване с институциите и заинтересованите страни, посочва Сандов.

Министър Ангелкова също обеща да се премахне тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна, след като проведе среща с нас в сряда. Тексът, който е залегнал в промените в Закона за туризма, тя нарече грешка и недоглеждане, отбеляза екоактивистът.

"Очаквам добра субординация между институциите, прозрачност и участие на заинтересованите страни и гражданското общество, за да бъдат решени тези въпроси преди започване на летния сезон", заяви още Сандов.

Нови разпоредби в закона предвиждат забрана на всякакви форми на бивакуване, поставяне на палатки, каравани или кемпери на цялата територия на страната извън регламентираните къмпинги.

По-рано стана ясно, че общественото обсъждане по Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма е удължено с две седмици поради големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения.

Текстът бе предложен от депутата Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите".

На мен не ми пречи къмпингуването“, категоричен беше вчера министър-председателят. Той дори обяви, че е призовал Цветан Цветанов само чистенето след къмпингуване да бъде задължително.

Снощи в центъра на столицата се проведе поредният протест срещу готвената пълна забрана за палатки и кемпери сред природата, след като и президентът отказа да наложи вето, а прати в Конституционния съд само въведените високи глоби за къмпингуване, уредени с промените в Закона за Черноморското крайбрежие.

АНКЕТА: Одобрявате ли къмпингуването на нерегламентирани места?