Това заяви президентът Георги Първанов, след като се поклони пред тленните останки на проф. д-р Желязко Христов в родното му село Рогош.

Председателят на КНСБ почина на 15 септември след тежко боледуване от рак.

По думите на държавния глава синдикалният лидер е бил един от необходимите лекари на нашето болно общество.
"Като добри приятели много добре го познавах и смея да кажа, че беше наистина добър човек", добави Първанов.

Няколко хиляди близки, държавници, приятели, колеги, се стекоха в дома на Христов, а по-късно и в църквата "Св. Атанасий" в пловдивското село Рогош за последно сбогом с него. Сред тях бяха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и неговите колеги от предходни правителства, президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, депутати, лидери и представители на КНСБ на всички нива от цялата страна, кметове на общини от област Пловдив.

За последно сбогом бяха и десетки лекари, колеги на Христов от Медицинския университет в Пловдив.
"Ще запомня д-р Христов като човекът, който направи реалната демократизация на конфедерацията, като човек, който я постави на европейски релси. Бяхме добри колеги и неговата кончина е голяма загуба за втората голяма конфедерация, защото заедно двама са по-добре от един", заяви Константин Тренчев.

Близките на Христов и колегите му от КНСБ получиха стотици съболезнователни адреси от държавни и обществени институции и предприятия.