Единадесет дни след инцидента, при който две 11-годишни момчета бяха поразени от мълния на стадион "Дунав" в Русе и едното изгуби живота си, второто пострадало дете вече е изписано, съобщиха от болница "Медика Русе".

Момчето оцеля като по чудо и според лекарите вече е в добро общо състояние и без трайни увреждания. 11-годишният му съотборник Венцеслав Георгиев обаче почина.

Инцидентът стана на 30 август около 19 часа по време на тренировка на детския футболен клуб "Дунав". И двете поразени от мълнията момчета изпаднаха в клинична смърт, но само едното беше изведено успешно. След това за кратко бе поставено в медикаментозна кома. "Лекарите от отделението по Анестезиология и интензивно лечение дни наред се бориха за оцеляването на момчето и с всички последици и усложнения от травмата", се казва в съобщение на УМБАЛ "Медика Русе".

За успешното възстановяване на детето роля оказали мултидисциплинарният екип на болницата, както и консултативната помощ на водещи детски специалисти от софийски клиники.

Сега момчето е в добро общо състояние, напълно контактно, без трайни увреди и с надежда отново да започне да играе футбол и скоро да застане на чина редом до своите съученици.

След инцидента концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират и са преминали през съответните замервания.

Случаят се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Организирана бе и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.