Оценката за изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" е в авторитетната класация на френското специализирано списание "Connaissance des Arts" ("Проблеми на изкуството"), съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

Изданието посвещава специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 г. и в него богато илюстрираният текст за "Епопея на тракийските царе" в Лувъра заема подобаващо място.

Лично президентът на музея Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли в прочутия музей.

Статията на Жером Коаняр "Траките: в търсене на изгубеното царство" е с подзаглавие "Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация - на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и Персийската империя".

В публикацията се разказва подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете.

Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете. Изложбата в Лувъра показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в статията.

Отбелязва се, че френско-българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция. В началото на миналия век - през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа прави археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран - генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, комисар на изложбата в Лувъра заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо.

Статията разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, включени в българската изложба в Лувъра.