Третата линия на метрото ще бъде разширена с нови шест спирки. Това реши Комисията по транспорт и пътна безопасност на Столичната община след проведено ден по-рано заседание, съобщи "Труд".

Новите спирки ще бъдат изградени в участъка от Военна академия "Г. С. Раковски" по ул. "Гео Милев", бул. "Асен Йорданов", пред МФСЗ "Арена Армеец София", бул. "Цариградско шосе" до пътния възел на бул. "Цариградско шосе" с ул. "проф. Петър Мутафчиев" в границите на административни райони "Оборище", "Слатина" и "Младост".

Приетият вариант на трасе е с дължина около 6 км и дава по-добри показатели по отношение на превозени пътници и спестено време за ежедневни пътувания на голям контингент хора.

Предложеното разклонение не е заложено в действащия Общ устройствен план на града и е прието вследствие на подробни проучвания и моделиране на прогнозните транспортни натоварвания.

Проектът за изменение е изпратен по компетентност за приемане от Министерския съвет.

Разширението няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве, пише в доклада на главния архитект Здравко Здравков.