Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски провери строящата се метростанция "Медицинска академия".

Той посочи, че над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър "Зад канала" до кв. Горна баня е вече завършен, а до края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 43 метростанции и приблизително 48 км метролинии в столицата.

"Призовавам гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите - това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда. Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата", е каза министър Московски.

Към момента разплатените средства по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв.

Софийското метро ще намалява вредните емисии във въздуха с общо 90 хил. тона годишно след построяването на третия лъч, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекцията.

Министър Димов посочи, че това е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух. Той припомни, че автомобилният транспорт е един от двата големи източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление.

Нено Димов заяви, че в края на първото полугодие на тази година се очаква да бъде отворена Ос "Въздух" от Оперативна програма "Околна среда". По нея общините ще могат да кандидатстват и за финансиране, свързано с намаляване на замърсяването на въздуха. С това се надяваме да подпомогнем както Софийската, така и всички останали български общини да направят крачка напред за подобряване на качеството на въздуха, отбеляза министърът.

В проверката участваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Вече 2 години от началото на строителството на първия етап на третата линия на метрото имаме изпълнение от 56%. Това, което чухме и видяхме днес, ни дава уверението, че се движи в график изпълнението на третата линия на метрото, специално на първия етап и очакваме до 2019 г., по-скоро до есента да бъде пуснат първия етап, добави и кметът на София.

Йорданка Фандъкова коментира, че този етап включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се произвеждат и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от тях да бъдат произведени и да дойдат в България.

"Очакваме до есента тази година да освободим наземното движение тук в този участък, в стария вид и стария габарит и правим всичко възможно да работим в синхрон, за да можем едновременно с подземната работа, да се справяме и с наземните задачи. Там, където минава метрото имаме обновени булеварди, тротоари и осветление. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестявамевредни емисии на година", коментира Фандъкова.
Тя добави, че поетапно се възстановяват и части от булевардите "Пенчо Славейков" и "Георги Софийски".