Днес се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите от Холокоста. 

"Антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят", написа по този повод премиерът Бойко Борисов във Facebook. Той изразява гордост от куража на всички български граждани, спасили над 48 000 свои сънародници-евреи от лагерите на смъртта, и почит пред паметта на депортираните над 11 00 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, както и на всички загинали евреи по време на Втората световна война. 

Президентът Румен Радев също почете паметта на жертвите на Холокоста. 

"Тази огромна трагедия, причинила неимоверни страдания, ни задължава да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи на милиони хора, сред които 6 милиона евреи, само поради това, че са принадлежали към друг етнос... Поклон пред паметта на загиналите! Нека помним тяхната загуба, защото ако заличим спомена, би означавало те да умрат отново", написа държавният глава във Facebook. 

Президентът посочва и, че решението за отбелязване на тази дата съвпада с други знакови годишнини, свързани с края на Втората световна война, с основаването на ООН, и "има за цел да отбележи общочовешкия стремеж за справедлив и мирен свят за всички народи". 

А в Стокхолм през 2022 г. ще отвори врати нов музей, предназначен да съхрани и да предава на идните поколения паметта за Холокоста, съобщава ДПА, позовавайки се на премиера Стефан Льовен и министрите на културата и на образованието. 

"Убийствата, преследването и ужасните страдания на евреи, роми и милиони други жертви на нацистите оставиха незаличима следа в цяла Европа. Макар че убийствата не бяха извършени на шведска земя, Швеция повлия и бе повлияна от това, което се случи". Холокостът е част и от шведската история", заявиха тримата държавници в днешния брой на стокхолмският ежедневник "Дагенс нюхетер".

Предложението за създаване на музей на Холокоста в Швеция бе направено през 2018 г. от родения в Полша оцелял от Холокоста Макс Сафир, който в продължение на няколко години е изнасял лекции в училища и се е изказвал пред парламента за военновременните си преживявания. Той почина през юни.