Миналата седмица 96-годишният Борис Романченко, пребивавал в няколко нацистки концлагера, е загинал в апартамента си след попадение на руски снаряд в жилищна сграда в Харков. Това съобщи днес украинска асоциация на оцелелите от лагера "Бухенвалд", предаде Ройтерс.

"С ужас съобщаваме за насилствената смърт на Борис Романченко във войната в Украйна", се казва съобщението. В него се добавя, че в скромната многоетажна сграда, където той живеел, след обстрела е избухнал пожар.

През 1942 г. Романченко е бил депортиран в Дортмунд за принудителен труд в мина. След неуспешен опит за бягство е пратен на остров Узедом да работи по програмата за "Фау-2", а след това в концлагерите "Бухенвалд", "Дора-Мителбау" и "Берген-Белзен".

"Путин успя да довърши това, което даже Хитлер не можа", гласи лаконичният коментар в "Туитър" на украинското министерство на отбраната.

Ръководителят на кабинета на украинския президент, Андрий Ермак, сподели в профила си в Telegram. "Това наричат "операция по денацификация". А украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в профила си в Twitter, че смъртта на Романченко е "неописуемо престъпление". "Оцелял от Хитлер, убит от Путин", пише той.

96-годишният Борис Романченко е загинал в петък, разказва неговата внушка Юлия пред Си Ен Ен. Тя научила за  обстрела на квартал "Салтивка" в петък от социалните мрежи.

"Попитах местните хора дали знаят нещо за къщата на дядо ми. Изпратиха ми видеозапис на горяща къща. Разбрах за пожара едва след полицейския час и затова не можех да отида там веднага", разказва тя.

В момента, в който тя стига до къщата на дядо си, сградата е напълно изгоряла.

"Нямаше прозорци, балкон, нищо от апартамента му", споделя Юлия.

В продължение на седмици руските сили обстрелват град Харков, който се намира само на 50 км от границата с Русия. Най-малко 500 цивилни са убити в града, сред тях е и 9-годишно момче, съобщават от полицията.

Градът е обект на тежки ракетни атаки от началото на руската инвазия, но все още не е напълно обкръжен, съобщиха украински власти в понеделник.