Сред явилите се днес пред САС бяха и сочените за лидери в престъпната група за фалшифициране на разплащателни карти - Димитър Славчев - Нощния, заради когото групата стана известна още като "Нощните", Милен Иванов, Михаил Стоянов и Евгени Симеонов. Италианските съдебни власти са ги определили на първо оперативно ниво в мрежата за източване на банкови карти в държави в Европа, САЩ и Африка.

Магистратите постановиха екстрадиция до Италия на Славчев и още няколко души от групата - бизнесменът Хамид Хамид, чието куче беше убито при полицейската спецакция, Евгени Ангелов, Миладин Станков, Григор Гопин, Александър Мирчев и Александър Попов. Последните двама сами поискаха да бъдат екстрадирани, предаде БТА.
Днешните определения на съда могат да бъдат обжалвани.

Съдът отложи за понеделник заседанието срещу Евгени Симеонов, който днес се отказа от защитата си, тъй като не бил доволен от адвокатите. Той заяви, че е политически заложник и никой до момента не му е представил доказателства за извършени от него престъпления. Магистратите го предупредиха за поведението му и посочиха, че ако до понеделник не си намери други адвокати, ще му бъде назначен служебен защитник.

Съдът обаче отказа да екстрадира Юлий Рангелов, за когото има искане от испанските власти, и дори отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража”.

На предишната инстанция съдът пусна други двама от бандата - Благовест Миланов – Джони от Костинброд и Ангел Ангелов. Първият излезе под домашен арест, а вторият срещу парична гаранция от 3000 лв. Тогава магистратите отчетоха, че до евентуалната екстрадиция не е необходимо те да изтърпяват най-тежката мярка за неотклонение.

Днес обаче САС измени мерките за неотклонение на двамата, съобщи "Фокус". За Благовест Миланов магистратите прецениха, че има опасност да се укрие, тъй като е международен шофьор и често пътува в чужбина. Адвокатът му Татяна Дончева изтъкна, че обвиняемият е разбрал в Париж, че за него има издадена европейска заповед за арест, сам е решил да се прибере в България и не се е укрил. Тя поиска по-лека мярка заради здравословното му състояние, тъй като той припадал често, но съдът не уважи искането.

Магистратите счетоха още, че паричната гаранция не съответства на обществената опасност на деянието на Ангелов и също го остави в ареста, въпреки че той помоли за свобода, за да се грижи за семейството си.

Междувременно съдът в Пловдив остави окончателно в ареста седемте арестувани в града членове на престъпната група.

Както вече беше съобщено, групата, част от която са 47 души, задържани в България, е "клонирала" около 15 000 разплащателни карти и нанесла щети за около 15 млн. евро. МВР получи от Европол и американския посланик поздравления за акцията, макар че разследването не е водено в България, тук са извършени само арестите,  поискани от Италия.

Последна актуализация в 17,40 ч.