В иска срещу Русия те настояват правителството да бъде признато за виновно, че е нарушило техни права - свобода на словото, справедлив процес, зачитане на личното достойнство, пише в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев пое защитата на групата, съобщиха междувременно от партията на Меглена Кунева.
Грозев, който е адвокат, е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

През февруари м.г. Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич изпълниха "пънк молитва" пред олтара на православната катедрала "Христос Спасител" с призив към Богородица да "прогони" президента Владимир Путин.
През август трите бяха осъдени в Москва на по две години лишаване от свобода за хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Апелативен съд промени присъдата на Самуцевич на условна и тя бе пусната на свобода. Толоконникова и Альохина бяха изпратени да излежат двегодишните си присъди в наказателна колония.

Според адвокатите на "Пуси райът" не е коректно изпълнението на пънкарките да бъде смятано за опит да засегнат чувствата на вярващите, както заяви обвинението, посочва "Комерсант". Всъщност то е било художествен пърформанс, на който не бива да се дава оценка извън контекста на политическата ситуация в Русия, твърди защитата.

Авторите на жалбата припомнят, че отправна точка за създаването на пънк групата е била датата 24 септември 2011 г., когато руският президент Дмитрий Медведев заяви, че ще се откаже от участие в следващите избори в полза на Владимир Путин.
През следващия февруари на архиерейски събор в храма "Христос Спасител" руският партиарх Кирил публично е подкрепил, според тях, президентската кандидатура на Путин и това е възмутило групата, натрупала богат опит от политически пърформанси. С акцията в храма те са реагирали на факта, че главата на Руската православна църква открито подкрепя конкретен кандидат-президент, казват адвокатите на "Пуси райът".

Според тях руските власти неведнъж са нарушили правото на пънкарките да получат справедлив процес, но защитата не повдига засега въпроса за обезщетения.
"Далеч по-важно е съдът да признае нашата невиновност, а властите на Руската федерация - за виновни в нарушаване на човешките права. Смятам, че има добри шансове за това, тъй като цяла Европа следеше делото срещу нас", заявява пред вестника Екатерина Самуцевич.

Европейският съд по правата на човека едва ли ще се произнесе положително по жалбата, смята Ксения Чернега, шеф на юридическата служба на Московската патриаршия. Аргументите на "Пуси райът" са несъстоятелни, твърди и Кирил Фролов от руската Асоциация на православните експерти.
Според "Комерсант" обаче Европейският съд е проявил особено голям интерес към делото на пънкарките, при все че Русия е на челно място по броя на исковете, подадени там.