Това заяви в интервю за БНР председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

Вчера от комисията съобщиха, че Софийският градски съд е допуснал обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

По искане на Комисията за първи път от създаването й е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки.

Пламен Георгиев обясни, че искът за конфискуването на имуществото на Цветан Василев трябва да бъде внесен в българския съд до февруари 2016 г.

"Този случай е абсолютен прецедент. Не само в България, а в цяла Европа. Досега мисля, че имаше един единствен друг такъв случай на по-големи обезпечителни мерки - в Италия. Но там беше за много лица. А сега у нас е за едно лице и членовете на неговото семейство и е прецедент в цяла Европа. Това е едно уникално производство, тъй като в комисията постъпиха огромен обем материали", коментира шефът на КОНПИ.

Георгиев допълни, че все още в комисията нямат яснота за съдържанието на четирите банкови сметки на Цветан Василев в Швейцария, но след като швейцарският съд е наложил запор върху тях, банковата тайна ще бъде разкрита.

"Много сериозни усилия са положени да бъде укрито имуществото на Цветан Василев. Може би част от активите не сме успели да ги открием, но това, до което стигнахме изобщо не е малко", каза още Георгиев.

Запитан в какъв срок българският съд ще се произнесе по иска за отнемане на имуществото на Цветан Василев, шефът на Комисията прогнозира, че това може да отнеме години.

Цветан Василев все още очаква сръбските власти да решат дали да го екстрадират в България. У нас банкерът е обвинен за източването на КТБ.