След кибератаката срещу НАП, която извади на показ данъчните данни на 5 млн. българи, институциите предприеха спешни мерки, за да опазят медицинските досиета на всички българи.

"Информацията за здравния статус на всички лица е много чувствителна и ние трябва да направим всичко възможно, за да я защитим", коментира д-р Соня Димитрова, началник на РЗИ-Хасково, цитирана от bTV.

"Нищо не пречи на един хакер да ми озаглави един файл, или един имейл от името на РЗИ, или от името на Националната каса или Регионалната здравноосигурителна каса, аз като го отворя, вирусът да влезе. Срещу това няма как ние да се защитим", смята д-р Николай Николов, личен лекар в Хасково.

Само в компютъра на този лекар се съхраняват хиляди здравни досиета. Според Министерството на здравеопазването най-голям риск за хакерски пробив има през сайтовете за музика и филми. Затова до всички лекари са спуснати инструкции да не използват служебните компютри за забавление. Същото важи и за медицинските сестри.

Всички лекари, болници, медицински центрове, лаборатории, аптеки и диспансери трябва да изготвят доклад за защитата на личните данни. Министерство на здравеопазването е дало срок до 20 август.