В понеделник, 18 януари, в 07:00 ч. в България ще пристигнат 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, съобщи Министерството на здравеопазването. Посрещането на ваксините ще се състои на ул. "Мария Атанасова" №5, зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД).

Медиите ще имат възможност да заснемат пристигането на ваксините в логистичния център, откъдето те ще бъдат разпределени до всички точки на страната. След приемането на ваксините в 8:35 ч. брифинг за медиите ще дадат главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

По-късно през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина ще му бъде поставена в 11:00 ч. в аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ "Александровска".

Получените ваксини ще са по-малко от очакваното

По-рано днес Богдан Кирилов каза по БНТ, че в понеделник ще бъдат получени 18 700 дози ваксина, а не 35 000, както се е смятало първоначално. Той обясни, че първоначално планираното количество ще бъде компенсирано през февруари. Полученият по-малък брой ваксини ще затрудни организационната работа, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани, отбеляза Кирилов.