190 000 ваксини срещу сезонен грип са доставени в у нас, предаде БНТ. До края на седмицата те ще бъдат разпределени към личните лекари.

Всички над 65 години могат да получат безплатно грипна ваксина при джипито си.

Специалистите предупреждават, че с наближаването на сезона на респираторните заболявания и заради сходните симптоми заразяването с грип и COVID лесно може да се сбърка. За да се установи какво е заболяването е необходимо да се направи тест в лаборатория.

Ваксините срещу коронавирус и грип могат да бъдат приложени едновременно, но не трябва да се поставят на една и съща ръка. В страната има достатъчно количества от адаптираните ваксини срещу COVID.

Дозите са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ). Щамовете, срещу които са насочени ваксините през настоящия сезон са: A/Victoria/2570/2019 (h1n1); A/Darwin/9/2021 (h3n2); B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

От началото на 2019 г. МЗ, съвместно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, изпълнява Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта на програмата е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години, напомнят от МЗ. Целева група на Националната програма са най-уязвимите - хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи - до 80%.

Противогрипни ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за тях са предвидени близо 110 хиляди дози, уточниха преди дни от здравното ведомство.

Тази година се очаква да има грипна вълна, но без висока заболяемост, каквато се е наблюдавала преди години, коментира по-рано вирусологът проф. Радка Аргирова. Експертите препоръчват, ако се прави противогрипна ваксина и бустерна COVID ваксина, между двете да има период от поне 14 дни.

Днес изтича срокът на заповедта, с която противоепидемичните мерки в страната бяха удължени.