Грипът ни удря здраво, а жертвите от него вече са 5. Първо издъхна дете в Благоевград, трима души в Пловдив и един мъж в Пазарджик.

За 39-годишен помориец също имаше съмнение, че е починал след усложнения от грип, но от болницата в Бургас обявиха, че тестовете за грип са отрицателни. Помориецът Димо Колев първоначално се лекувал в болницата в родния си град, но положението му се влошило и е бил транспортиран в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, където издъхнал в реанимацията.

42-годишен мъж почина след сериозни усложнения, вследствие на тежък грип, в реанимцията на областната болница в Пазарджик. Лекарите са положили големи усилията да го спасят, но не успели.

В болницата в Пазарджик още 4 пациенти са на командно дишане с белодробни усложнения, а детските отделения са препълнени. Очаква се в Пазарджик пикът на грипа да е до края на седмицата.

От днес, 22 януари, в грипна епидемия са областите Варна и София-област. В грипна епидемия са вече десет други области: Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол.

В 1071 училища и детски градини днес, 22 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич.

От здравното министерство обявиха също така, че от днес, 22 януари, РЗИ - Сливен обявява грипна епидемия на територията на област Сливен. На началника на РУО - Сливен е направено предложение за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 23.01.2019 г. до 27.01.2019 г.

От утре, 23 януари, РЗИ - Хасково обявява грипна епидемия на територията на област Хасково. Издадено е предписание за прекратяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 23.01.2019 г. до 28.01.2019 г. включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.