Петгодишно дете в Благоевград е починало най-вероятната от бързо развила се пневмония, вследствие на грипна инфекция, съобщи по bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него няма данни да е имало забавяне на реакция от страна на родителите, или пък да е било подценено състоянието на детето.

"Това е от грипна инфекция с много бързо развила се типична пневмония като най-често срещаното усложнение. Нямаме никакви съмнения, че е направено необходимото. Наистина детето е престояло малко в благоевградската болница първоначално в детското отделение, но то вече е било с доста развита тежка пневмония", отбеляза д-р Кунчев.

"Имайте предвид, че понякога, за щастие много рядко, но пневмониите се развиват мълниеносно", изтъкна той.

От днес, 22 януари, в грипна епидемия са областите Варна и София-област. В грипна епидемия са вече десет други области: Пловдив, Добрич, Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол.

В много от болниците в страната има проблем с настаняването на пациенти с усложнение вследствие на грипния вирус. Допълнителни легла са открити във всички болници в десетте области с грипна епидемия, обявиха здравните власти.

Повече от 1000 училища и детски градини затвориха

В 1071 училища и детски градини днес, 22 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич.

По предписание на РЗИ няма занятия в 97 училища в София-област.

В област Пазарджик не се учи в 122 училища, в 60 училища в област Смолян, в 43 училища в област Ямбол и в 40 училища в област Перник.

Последен ден от грипната ваканция са 137 училища в Бургаска област, в 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен.

В едно училище в Кюстендилска област няма учебни занятия днес - СУ "Св. Климент Охридски", по предписание на РИОКОЗ, не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област.