От две седмици ни атакуват вируси с типична хрема, но с една по-дълго задържаща се кашлица и температура. В следващите две седмици тези вируси ще продължат да ни мъчат, след което са възможни първи случаи на грип. Началото на грипната вълна обаче е възможна през декември, а пикът - януари-февруари, прогнозира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Dir.bg.

По думите му сега е моментът за поставяне на противогрипна ваксина, която осигурява по-добра защита срещу грипа и предпазва от тежки усложнения.

Данните за областните градове у нас показват, че всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.

 - Д-р Кунчев, каква е вирусологичната картина в момента, какви вируси ни мъчат в момента и атакува ли ни вече грипът?

- В момента ни мъчат респираторни вируси, грипа още го няма. Преди около две седмици започна една вълна на доста широко разпространени респираторни инфекции, които се дължат на риновируси. Те са от групата на респираторните вируси, които общо взето протичат по еднакъв начин: типична хрема, немного тежко протичаща, но с една по-дълго задържаща се кашлица и температура. Тези вируси обаче не са с такава тежест както грипът - и като брой на заболели, и като тежест на протичането. Най-вероятно ще срещнем още представители на тази групи вируси докато стигнем до грипа.

В момента няма активност на грипа в България и на Балканите. В Европа има само отделни случаи в Скандинавия - Норвегия и Швеция, и в Шотландия. У нас едва през ноември ще започнем да засичаме отделни случаи на грип, които постепенно ще нараснат, за да достигнат по-високи стойности през декември, а януари ще стигнем до епидемични стойности.

- С какъв грипен щам са тези случаи на грип в Европа, за които споменахте?

- Определяме ги като А щамове, но кой конкретно, нямаме информация, а и то не е показателно при такива отделни случаи, защото много рязко може да се смени картината. Така че по-точна ще е картината в края на следващия месец, когато ще има повече случаи, за да видим кой ще е доминиращият щам. Но много често се получава и друго. Започва с някои от В щамовете, а след това масовата епидемия е предизвикана от А щам. Въобще за грипа прогнозите са много трудни и нямат еднозначни отговори.

- Кои са грипните щамове, които Световната здравна организация определи за тази зима?

- В Северното полукълбо за този зимен сезон се очаква да ни атакуват четири възможни грипни щама. Някои от тях са по-познати, други - по-нови. От групата на А щамове са "Мичиган" и "Сингапур", а от групата на Б - "Колорадо" и "Пукет".

"Колорадо" е най-късно изолираният грипен щам, едва миналата година, така че към него имаме най-малко имунна защита и може да се очаква, че при едно разпространение може да даде по-висока заболеваемост. Иначе с другите щамовете, специално "Мичиган", циркулира в България от два сезона и повечето хора са се срещали с него. От А грипните щамове "Сингапур" е по-вероятният, който може да намери почва за по-широко разпространение у нас. Но всичко това ще стане ясно, вероятно през декември, когато грипът започва да превалира.

- Кой е бил по-активният грипен щам през зимата в Южното полукълбо и може ли по него да правим прогнози?

- Това по принцип няма особена стойност, защото в рамките на един сезон, щамовете успяват да се променят, както и да се появят нови, така че за нас информацията е по-точна, когато започне да се проявяват в Северното полукълбо. А какво е било в Южното вече не е актуално.

- Противогрипната ваксина дава ли защита от грипния щам "Колорадо", който е сравнително нов за нас и към който сме по-уязвими?

- В противогрипната ваксина са включени антигени и на четирите грипни щама, така че тя е вече четиривалентна. За разлика от преди използваните, които включваха два А щама и един Б, сега тя включва два А щама и два Б щама, което дава по-широко покритие и сигурност. Така че може да очакваме едно много добро ниво на защита на имунизирания.

- Дават ли резултат кампаниите за поставяне на противогрипните ваксини или се наблюдава спад? По последни данни България е на едно от последните места в ЕС по брой хора, които се ваксинират - едва 2,6% от населението.

- Броят на хората, които взимат противогрипна ваксина, не намаляват, но не се увеличава особено. Така че тези кампании, които се водят, не дават значителен резултат. Аз смятам обаче, че сега, след като предвиждаме възможността за безплатно поставяне на противогрипна ваксина на най-рисковите групи* от възрастните хора над 65 години, ще може да отчетем по-висок резултат.

Иначе тези, които си правят противогрипна ваксина са доволни и продължават да го правят всеки сезон. В по-голямата си част обаче хората проявяват не толкова спептицизъм и песимизъм, а по-скоро подценяват грипа. Аз не искам да кажа, че грипът е най-опасното заболяване, разбира се, че не е. Той се среща всяка година и няма да ни подмине епидемията и сега, но специално за тези хора, които са от по-рисковите групи, при които може да бъде по-тежко едно развитие на грипа и да доведе до усложнения, е важно да бъдат профилактирани и предпазени.

- Имате предвид хронично болните, при които грипът може да доведе до тежки усложнения ли?

- Да, защото при тях развитието на една грипна вирусна пневмония довежда до до усложняване на общото състояние, независимо дали говорим за диабетно болни или хора с белодробни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания. За всички тях е доста рисково изкарването на един грип.

- Може ли да очакваме някакви по-специфични особености в епидемиологичната картина?

- Не мисля, че ще има някакви принципни разлики. Грипа си го познаваме много добре като клиника, няма да се различава и тази година съществено. Ако има някакви особености, те ще станат ясни на по-късен етап. Сега, след като в Скандинавия хващат първите случаи, вероятно там ще бъде по-висока заболеваемостта и тогава колегите ще споделят има ли нещо особено в протичането и лечението.

- Миналата година се забави грипът. При тези данни, които има в Скандинавия, означава ли, че този път е подранил?

- Не, тъй като те засега са само отделни откъслечни случаи, това е съвсем нормално за сезона. Обикновено в края на октомври и ноември при нас се появяват такива. Засега нямаме изолация, но сигурно предстои следващите една-две седмици. Така че се развива нормално. Това, което ние казваме като прогноза, се базира на статистика, а тя показва, че най-често стигаме пика в края на януари, но сме имали и изключения. Например, по-миналата година подрани и пикът беше по време на Коледните празници. Други години пък пикът е достиган март, но като цяло най-вероятно е края на януари и началото на февруари.

 


* Догодина се отпускат средствата за имунизация на възрастните хора от национална програма за имунопрофилактика на сезонния грип. Обхватът на програмата е 4-годишен и обхваща 1,481 млн. души. Планът предвижда от тях на бъдат ваксинирани догодина 10%, през 2020 г. - 17%, през 2021 г. - 20% и през 2022 г. - 25 на сто. За посочения период се предвижда реимбурсирането на 1 066 974 дози противогрипни ваксини.