Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Корсун посочи, че през последния грипен сезон 49 на сто от заболелите са били деца на възраст 5-14 г., а 42 на сто от болните са били над 65-годишна възраст. Най-рядко от грип са били засегнати децата под четиригодишна възраст, но при тях се отчитат други вируси, допълни тя.

Имунизационният обхват срещу грип в България е много нисък - средно 2.7 на 100 души. Експертите отново призоваха хората да се ваксинират срещу грип. ,

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ваксината е гарант срещу грипа и имунизацията трябва да се направи през октомври, за да има време организмът да изгради антитела. За това са необходими около три седмици. Разбира се, ваксината не дава 100 процента превенция, но със сигурност драстично намалява усложненията.

Сега Министерството на здравеопазването работи върху проектопрограма за реимбурсиране на ваксинацията за хора над 65 години. Тоест от догодина безплатно ще се осигуряват противогрипни ваксини на част от възрастното население.

Според проф. Донка Байкова, известен специалист по хранене и диететика, можем да помогнем на организма да се противопостави против грипните вируси с определени храни. Едни от тях са ферментиралите зеленчуци, които се усвояват лесно от организма и съдържат витамин С, А и К. Това са туршиите и киселото зеле. Естествената ферментация превръща полезните вещества на зелето в лесноусвоими за организма.

Цитрусите са също защитник против грипните вируси. Плодовете съдържат витамин С, който помага за възстановяване на тъкани, кости и кръвоносни съдове. Не бива да забравяме чесъна. Той е естествен антибиотик и пази от вируси и настинки. Чесънът е "чистачът" на организма от вредните бактерии. Киселото мляко пък е естественият пробиотик - съдържа живи бактерии, които действат благотворно на храносмилането.