В момента има случаи на инфекции от кашлица и дразнене в гърлото с хрема. Това са вирусни заболявания, които не причиняват грип. До края на месеца може да очакваме първите случаи на грипа. За бум може да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Препоръката е да не се започва лекуване на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едва след 5-6 дни, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

"От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ваксинират срещу грип, заяви на пресконференция главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който представи традиционната преди зимния сезон информационна кампания. Той се имунизира против грип публично. 

За имунизирането на пенсионерите са осигурени от държавата 2 млн. лева за ваксини. Към този момент няма информация дали всички пенсионери в България ще се ваксинират. Очакванията на Кунчев са най-малко 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4-валентната ваксина, която до голяма степен съвпада с вирусния щам.

"Няма грипни вируси в България, както е в Европа", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, който също си сложи ваксина.

Д-р Скендер Скала, шеф на офиса на Световната здравна организация у нас, също се ваксинира

Снимка: БТА

"Острата вирусна инфекция засяга 500 000 смъртни случая всяка година по света", отчете д-р Скендер Скала, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България.

Затова от 2013 г. се провежда активна информационна кампания. За начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи.