Учените от БАН имат готов прототип на универсална противогрипна ваксина, съобщи ръководителят на департамент "Имунология" към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, в което се създават химерни молекули с помощта на генноинженерни манипулации, и целта е да противодействат еднакво добре на всички щамове на грипа.

 "Смисълът на грипната ваксина е много сериозен, защото той има изключителен социален ефект, изключително много хора боледуват от грип. Основният проблем на грипа и липсата на такава ваксина до момента е специфичността на грипния вирус, което се свежда най-вече до изключително бързата му мутация. Това, че се работи в цял свят да се търси оригинален подход, да е направи една истинска превантивна ваксина е стимул за много учени. Десетки екипи по света работят в този аспект. Нашият подход се оказа много успешен ни на ниво прототип ние имаме готова ваксина, която сме тествали в хуманизирани модели. Тя работи много добре. Пътят вече от тук нататък до реалния пазар е доста независим от нас. Трябва да се види какъв интерес ще има от различните компании", каза дец. Андрей Чорбанов пред БНР.

Ученият обясни, че принципът на действие в свързан с това, че във всеки вирус има непроменими компоненти, но те трябва да се разпознават от имунната система.

Доц. Чобаров е противник на пиенето на имуностимуланти, тъй като по принцип имунната система е добре настроена и няма нужда от допълнително стимулиране.

Изследванията върху ваксините са само едно от направленията, по които работят учените от Института по микробиология. Неотдавна институцията отбеляза 71-годишнината от основаването си и 140 години от рождението на своя създател акад. Стефан Ангелов. В отделните й департаменти се изучават причинителите на редица заболявания - човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, правят се проучвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.