"Папа Франциск е труден за охраняване човек, защото не се подчинява на изискванията за сигурност. Той не иска да се вози в бронирана кола, иска да е възможно най-близо до хората и при всяка възможност да им подаде ръка".

Това разказа в предаването "Тази събота" по bTV говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова.

Освен швейцарски гвардейци, които пристигнаха у нас още на 1 май, за да го охраняват, в България дойде и ватиканската жандармерия, която е втората служба за сигурност на Ватикана.

"Тя е в интересно съперничество с швейцарската. Когато се отнася до охраната на папата обаче те работят заедно. Няма да видим швейцарските гвардейци в техните униформи. Те ще бъдат облечени в костюми и ще бъдат до папамобила. През тези месеци те работиха много усилено с българските служби за сигурност, за да може цялото посещение да се превърне в един голям празник за папа Франциск и всички българи, които искат да го видят", разказа Ива Михайлова.

Общо хората, които са от сигурността и придружават папата в България, са около 20-25. Преглеждат се маршрутите и детайлите по посещението.

С папата ще пътуват и 70 журналисти, които са акредитирани във Ватикана и които го придружават във всички негови пътувания по света.

Представители на шест вероизповедания ще се качат на сцената, за да произнесат своята молитва за мир. С това се цели да се покаже, че религиите призовават към диалог, мир и любов към ближния. Събитието ще бъде символично. На сцената ще има маслиново дърво, символ на мира. Ще има рози, които са символ на България. На сцената ще се качат и шест деца от различните вероизповедания.