От прокуратурата имата обосновано предположение, че футболистът и баща му съзнателно са извършили измама при трансфера на Неймар от "Сантос" в "Барселона", съобщи БТА.

Бразилската инвестиционна компания DIS заяви, че в момента на сделката е държала 40 процента от трансферните права на играча, но "Сантос", "Барселона" и самият Неймар са заобиколили компанията и са я ощетили с 40 милиона евро.

От DIS настояват за петгодишна присъда за Неймар, но испанските власти са поискали две години затвор за футболиста, две за баща му, една за майка му и пет години за бившия президент на "Барселона" Сандро Росел.

Бразилецът премина в "Барселона" от "Сантос" през 2013 година. Първоначално бе обявено, че трансферната цена е 57,1 милиона евро, но след това стана ясно, че е имало допълнително споразумение и реалната стойност на сделката е 100 милиона евро.

Наскоро Неймар поднови договора си с каталунците до 2021 година, като според информации ще взима годишна заплата от 15 милиона евро.

В Испания присъди до 2 години, обикновено стават условни, ако това е първо провинение на обвиняемия, припомнят световните агенции.

През юли друга звезда на Барселона - Лионел Меси, бе осъден на 21 месеца затвор, заради данъчни измами, а наскоро бранителят на каталунците Хавиер Масчерано се съгласи да плати 1 милиона евро глоба заради същото провинение.