Арестувани са деветима души в София и Пловдив. Банкнотите са били засичани в почти всички държави от ЕС от края на миналата година, съобщиха БТА и "Фокус".

Арестуваните в Пловдив, където се е намирала печатницата на престъпната група, са задържани в момент на продажба на банкноти. Фалшивите пари са с номинал 50 и 100 евро, уточни Гешев.

Намерените банкноти са много добре фалшифицирани. Освен това те са продавани на 20 % от стойността на номинала на самата банкнота.

Главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че самата машина не е обемиста, а самото производство не е било шумно.

Би могло да се организира с голяма доза дискретност. Групата е изключително конспиративна и не следва да се очаква, че сделките ще стават в самото хале. Сделки е възможно да са правени навсякъде, включително и извън страната”, добави той. По думите му е възможно да има количества, които да са закупени вече от лица, които се занимават с това и в по-късен етап да се разпространят.

Операцията е започнала през май миналата година, когато в ГДБОП е била получена информация за дейността на групата, каза ръководителят на дирекцията Ивайло Спиридонов.

Той уточни, че един от задържаните е бил съден за фалшифициране на пари през 2006 г. в Германия. В операцията са участвали и представители на Европол.

До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на задържаните.