Цената на природния газ няма да се увеличи с повече от 5 % от 1 юли, съобщи БГНЕС.
"Булгаргаз" вчера поиска увеличение от 1 юли на цената на газа с 15.73% или 809,05 лв. за хм3 без акциз и без ДДС. Според компанията няма реален договор за отстъпки от страна на "Газпром", което от своя страна не може да доведе до понижение на цената за потребителите, така както е обещал ДКЕВР.

Увеличението ще се задържи, докато реално се намалят цените по действащите договори, поясни днес Семерджиев.

По думите му, ако има увеличения, те ще се минимални - колко не мога да ви кажа, продължават изчисленията, но те няма да се отразят на останалите цени. Семерджиев каза още, че се очаква да има преразглеждане на цените, когато бъде подписано споразумението с „Газпром” за намаляване цената на синьото гориво, което беше договорено преди близо два месеца по време на визитата на Делян Добрев в Москва.

Намалението на цените за клиентите на топлофикациите ще го има, независимо от цената на природния газ, заяви Семерджиев. По думите му обаче според възприетото вече от ДКЕВР правило, ако повишението на цената на природния газ е повече от 5%, то ще трябва да се отрази и в цените на парното, тоест намалението на цените може да бъде преизчислено и съответно да е по-малко.

От своя страна председателят на „Булгаргаз” Димитър Гогов посочи, че ако ДКЕВР откаже повишение на цената на газа с 16% от 1 юли, това ще постави в затруднение „Булгаргаз”. Той обясни, че в последните девет месеца доларът е поскъпнал. Друг фактор е постигането на договореност по протокола за „Южен поток”. Той е приоритетен проект за Българския енергиен холдинг, защото реализирането му автоматично би следвало да задейства подписването на допълнителните споразумения за по-ниски цени на доставките на газ от Русия за "Булгаргаз", добави Гогов.

Семерджиев заяви, че е много важно "Булгаргаз" да може да нагнети природен газ в хранилището в Чирен, но е добре това да стане след влизането в сила на договореностите за намаляване на цените от "Газпром", така че и българското газово дружество и потребителите да могат да закупуват и ползват по-евтин газ.

За очакваното увеличение на тока с около 10 на сто от 1 юли Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви то да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори - добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Бобов дол", както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.

От 1 юли софиянци ще плащат и по-скъпа вода. Общото повишение на ВиК услугата за битовите потребители ще бъде 2,86 процента при поискани от "Софийска вода" близо 12 процента повишение на цената. Няма да разрешим по-високо поскъпване от това, което предвижда работната група на ДКЕВР, заяви Семерджиев. Цените на водата в столицата ще бъдат разглеждани на открито заседание днес следобед.