Разпореждането на прехвърлянето е на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, съобщиха от ведомството й. Преместването става по споразумение между здравното и военното министерства за съвместни действия при транспортиране на пациенти в спешни състояния.

Две линейки чакаха хеликоптера, който дойде около 14.20 часа на площадката за кацане край Русе, пише БГНЕС. Пациентите бяха придружени от лекуващите ги лекари от русенската болница и реаниматори. Операцията по прехвърлянето им от линейката в летателната машина отне 10 минути, след което хеликоптерът излетя обратно за София.

И двамата пострадали са в термичен шок, с високостепенни и обширни изгаряния втора степен. Единият мъж (48 г.), който е от Разград, е с около 80 на сто изгаряния, а 38-годишен шофьор от Стара Загора е със 70% изгаряния. И двамата са стабилизирани, преди да бъдат прехвърлени.

Състоянието на двамата е критично и има опасност за живота им, съобщи по-късно пред журналисти проф. Огнян Хаджийски, началник на Секцията по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов”, цитиран от "Фокус".
„Обработени са много добре в Русе, направени са манипулациите, както трябва. Настанени са в клиниката, но предстои много сериозна борба за живота им - обработки и преценка дали да бъдат оперирани. Болестта е много коварна, с много усложнения, така че докато са тук, има опасност за живота им. Няма критичен период. 70-80% рани се покриват на етапи”, добави той.
Хаджийски уточни, че транспортирането на пациентите от Русе до София е било комфортно и не е довело до влошаване на състоянието им.

При взрива на газстанцията в Разград пострадаха петима души.
Освен транспортираните в Русе, мъж на 50 г. вчера е бил настанен в хирургичното отделение на болницата в Разград. Други двама от пострадалите са прегледани в спешното отделение на лечебното заведение и са освободени за домашно лечение.

От Областната дирекция на МВР в града съобщиха, че пожарът е възникнал при прехвърляне на гориво от цистерна към стационарна станция. Лошо уплътняване на шланга, свързвал автоцистерната и стационарната цистерна, е основната причина за инцидента.
Изтичаща газ от фланеца, свързващ двете цистерни, се е възпламенила в двора на обекта.

Цистерните не са били заземени и най-вероятно искра от статично електричество е предизвикала пожара.

Води се разследване, което ще даде по-категорични отговори, предаде БНТ.