"Още преди време казах, че смятам Гешев за решителен човек. А обществото има нужда от това. Престъпниците в затвора!". Това каза в интервю за NOVA бившият главен прокурор проф. Никола Филчев.

"Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата от чл. 103 от Конституцията относно имунитета на президента. Касае се за потребност, а не за някакви задявки с президента. Става дума за рутинни действия на прокуратурата, които не са нито подвиг, нито някакви драматични изпълнения, че да пораждат толкова вълнение в обществото". Така проф. Филчев коментира искането на Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета на държавния глава, отправено към Конституционния съд.

Филчев отбеляза, че този въпрос има най-малко две тълкувания на два различни органа. "Едното е автентично - това на КС, но е относно имунитета на народните представители, където има и ред по отношение имунитета на президента. През 1995 г. Общото събрание на Наказателните колегии, по повод делото срещу Тодор Живков, също тълкували разпоредбата на член 103", обясни Филчев.

"На 100 метра от Съдебната палата, в неговата си къща, президентът обсъжда мястото и ролята на прокуратурата. Целта на неговите дебати била да се извади прокуратурата от съдебната система. Но когато това се случи, тя щяла да се предаде към партийната власт, която се формира от управляващата партия. Следователно изваждаме прокуратурата от независимата съдебна власт и я даваме в ръцете на управляващата партия. Това ли е целта на конституционните промени, които възнамерява да проведе Радев?", запита Филчев.

Бившият главен прокурор коментира и SMS-а, изпратен до Гешев от президентството. "Някаква секретарка призовала главния прокурор да се яви в президентството със SMS. Това ми изглежда като една неподходяща шега. Мен никой не ме е викал със SMS. Първанов ходеше по терлици, за да не ме дразни, защото знаеше, че съм нервен. Не се шегувайте с прокуратурата! Това е държавна работа и там няма емоции", категоричен е Филчев.

Никола Филчев: Нв може някаква секретакра да привиква главния прокурор със SMS

Снимка: Булфото

"Съгласно член 145 А от НК информацията, събрана чрез СРС-та може да се използва за две цели - за запазване на националната сигурност или за нуждите на наказателното дело. В същото време Наказателно-процесуалният кодекс казва, че наблюдаващият прокурор може да разреши да се разгласят всички материали по разследването. Първата норма е общата, а втората - специалната. Стане ли добитата информация чрез СРС част от доказателствата по делото, тя се подчинява на специалния режим, предвиден в НПК, а това означава, че прокурорът може да назначи тази информация да бъде разгласена."

Това Филчев каза по повод наскоро оповестени от прокуратурата специални разузнавателни средства. На запис се чува разговор между държавния глава Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков за проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) във връзка с назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Днес Филчев подчерта, че е автор на всички тези изменения в НПК и НК и добави, че Военната прокуратура трябва да разследва военнослужещи. "Но делото е започнало под юрисдикцията на Специализираната прокуратура, като в неговия ход се разбира, че има военнослужещи, което вече води до промяна на подсъдността", поясни бившият главен прокурор.