Недопустимо е да се послушват разговорите на президента. Това заяви пред БНТ началникът на кабинета на Румен Радев - Калоян Методиев. Коментарът му е във връзка със скандала от миналата седмица. От прокуратурата официално заявиха, че прекратяват всякакви контакти с президентството, защото има вероятност държанвия глава да е замесен в престъпление. 

От разпространените от прокуратурата документи става ясно, че има подозрение, че е осуетена проверка на КПКОНПИ по отношение на г-жа Десислава Радева за конфликт на интереси. Явно става дума за сигнала, че в конфликт на интереси Десислава Радева, във времето когато е била Генчева е била назначена на две длъжности във Военно-въздушните сили, а именно във финансовия отдел и с допълнително споразумение като Пиар. От прокуратурата подозират, че част от документите са укрити и не са предоставени на Антикорупционната комисия и президентът е съпричастен към укриването им.

"Моето мнение е, че тази комуникация трябва да върви по всякакви институционални канали. Тя трябва да върви не само между президентството и прокуратурата, и между президентството, правителството, Народното събрание, защото в крайна сметка всички работим в интерес на българското общество, на неговото развитие", каза пред БНТ Методиев.

Случилото се през седмицата той определи като атака от гледна точка на президентската институция, още със запитването на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд относно процедура по импийчмънт на президента. 

"Не бих казал, че това нанесе имиджови щети на президента. Напротив, президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципни позиции, а не заради нещо съществено и форсмажорно", обобщи Методиев. 

На въпрос в края на разговора - кое е по-вероятно - втори мандат на Румен Радев или политически проект на Румен Радев, както и дали е възможно президентът да направи своя партия, Методиев отговори:

"Всичко е на масата, всичко е на масата. Не мога да спекулирам с подобна хипотеза. Всичко е вероятно и всичко е невероятно. Въпрос на негово решение. Пак казвам като политолог - в политиката нито една опция не се отхвърля автоматично, всички сценарии трябва да се разглеждат, има силни гласове в държавата за подобно нещо, подобно настроение, търсят се различни алтернативи".