Заставам пред хората с готови проекти за развитие на София, зад които стои много работа и ясни източници на финансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова тв. По думите ѝ днес София ще отдаде дължимото на хората, които са постигнали Независимостта. От 11.00 часа на пл. "Александър Първи" ще се проведат честванията по повод 111 години от обявяването на Независимостта.

"Аз дойдох с два автобуса на градския транспорт. Днес движението е по-спокойно. Историческият център е затворен. За пореден път София се включва в инициативата Ден без автомобили. Целта е да обърнем внимание на алтернативите за движение - за това, че можем да оставим автомобилите и да използваме градски транспорт. Автобусите са нови, удобни и достъпни. Миналата година сменихме автобусите на линия 84 с газови от най-висок екологичен клас. Подменихме 90% от автобусите в движение. Това е реалната стъпка към по-чистата околна среда", посочи тя.

Попитана как с премиера Бойко Борисов води разговори за столицата, тя обясни, че обсъждат много неща и се търсят решения за тяхната реализация.

"Говорим за ситуацията, за това, което сме постигнали и за възможностите за развитие на града. Моите условия като кандидат за кмет на София винаги са свързани с проектите за развитието на града. Никога средствата не идват даром. Трябва много да се работи, да се подготвят проекти и да се защитават и г-н Борисов отлично знае това", добави Фандъкова.

"Опитът винаги е полезен, както положителният, така и пропуските стига да си взимаме поука и да знам как да коригираме работата си. За 10 години винаги се допускат грешки. Хората не очакват оправдания, а очакват да дадем решенията и да поправяме тези грешки и да вървим напред. Заставам пред хората с готови проекти, зад които стои много работа и ясни източници на финансиране", добави Фандъкова.

Фандъкава е на мнение, че реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" е била абсолютно необходима. "Хората помнят как изглеждаше улицата. Сега трамваят се движи по-тихо в нормите на шума. Плочките преди бяха разбити. Беше ми неудобно, като минавах по тази улица. Направихме няколко грешки. Изпълнителите поеха ангажимент да изпълнят проекта 2 пъти по-бързо от предвиденото в проекта. Обявихме го така, хората имаха очаквания, но стана ясно, че това не е възможно. Подменяха се водопроводи на по 100 години и това създаде проблеми. Днес улицата изглежда по друг начин. Създадоха се неудобства, но днес има резултат", каза още кметът.

По думите ѝ освен грешките, има и сериозни резултати в промяната на града в последните 10 години. "Градският транспорт беше сред приоритетите и всички усилия дадоха резултат и продължаваме да работи в тази посока", допълни тя.