Дискусията "София - 2019" е днес от 17.30 ч. в зала 7 на НДК, в програмата на фестивала "Sofia Architecture Week", съобщават организаторите.

Те припомнят, че през 2006 г. Европейската комисия определя България и Италия за държави, които ще излъчат по един град, който ще носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г. Изборът ще бъде направен през 2014 г. и ще бъде обявен официално през 2015 г. от международно жури, което ще оценява предложенията и концепциите на кандидатстващите градове на базата на предварително зададени критерии.

На дискусията "София - 2019" днес ще бъдат представи инициативи, предложения и чужд опит за постигане на тази цел.

На откриването Светлана Ломева и Биляна Баева от Асоциацията за развитие на София, която координира дейностите, свързани с кандидатурата на града за Европейска столица на културата - 2019, ще разкажат докъде е стигнала подготовката и на какви силни страни ще заложи София, за да спечели състезанието.

Следващата лекция е на Жолт Соколай, който от две години е анализатор и програмен мениджър в Европейската комисия - в програмата за устойчиво градско развитие URBACT. Айран Берг и Питър Фатингер ще разкажат за интересни инициативи в австрийския град Линц, Европейска столица на културата - 2009.

Срещата ще закрие Лино Бианко, дипломиран архитект и преподавател в Университета в Малта, автор на научния труд "Архитектура и политика: Сегашно състояние и бъдещо развитие на политиката за планиране на град София", защитен у нас - в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Айран Берг - роден в Тел Авив, учил във Виена и САЩ, завършил театрално изкуство и получил първия си професионален опит в бранша на Бродуей като асистент на Харолд Принс, ще сподели опита си като артдиректор, отговарящ за театралните изкуства в Линц.

Питър Фатингер от Orso Fattinger Architects ще разкаже за проекта Bellevue - жълта временна структура, издигната до магистрала, част от забавните неща, които се случват в Линц през 2009 г., когато е обявен за Европейска столица на културата. Артсъбитията, организирани всеки ден в Bellevue, заедно с идиличния парк наоколо и контраста с шумната магистрала привличат хиляди посетители и превръщат странния на пръв поглед проект в реален успех.

В продължение на три месеца в Bellevue се организират концерти, безплатни работилници, отворен е ресторант със сменящи се екипи от готвачи, има вечери за кино, беседи и дискусии.