Не трябва да има булдозер в Рила, максимална санкция ще бъде наложена на фирмата, допуснала качването на тежка строителна техника в Националния парк "Рила". Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от bTV.

"Ще има и сериозни последствия, и сериозни глоби. Самият факт дали да има алеи - в цял свят има алеи, вместо да има 100 пътеки и всеки да си ходи, където иска и ти да се чудиш как да го вкараш в една, правиш една основна пътека, слагаш табели и всеки, който наруши, плаща глоба", заяви екоминистърът пред журналисти в Народното събрание.

Димитров уточни, че засега всички дейности по изграждане на екоалеите са спрени. Очаква се в понеделник да бъде извършена проверка на целия проект от ОП "Околна среда".

Министърът заяви, че ще изготви доклад до премиера Бойко Борисов и заедно с него ще вземат решение какво ще се случи с проекта. Според Димитров тъй като там няма строителство, на практика не е необходима Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Той подчерта, че ако това бъде направено, ще бъдат изгубени парите за проекта, тъй като самата оценка изисква време.

Междувременно и Върховната административна прокуратура поиска екоминистерството да извърши незабавна проверка в Национален парк "Рила".

Прокуратурата се е самосезирала по информации в медиите, че в района на Седемте рилски езера има тежки строителни машини, така и по твърдението, че строителните дейности се извършват при езерото "Бъбрека".