Река Конска е виновна за наводненията в Пернишко. Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав. Изпускането на язовир "Студена" не е закъсняло и той не е виновен за наводненията. Това обяви пред bTV екоминистърът Емил Димитров.


"Язовир "Студена" в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", поясни Емил Димитров.

"Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката", обясни Димитров.

По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.


"МОСВ отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. За останалите отговоря Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" към Министерството на икономиката", уточни Димитров.

"С изключение на един язовир, който се пълни - "Боровица" в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, аз напояване - 36% са пълни, а за енергетиката - 78%", поясни екоминистърът.

На въпрос дали пожарната трябва да бъде изкарана от системата на МВР той заяви, че не вижда причина това да бъде направено.