От 9:00 до 15:00 ч. днес се ограничава движението по пътя I-5 (E-85) Габрово - Шипка - Казанлък, през прохода "Шипка", заради честванията на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът ще се пренасочва по пътя II-55 (Проход на Републиката) за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково, за Казанлък, Стара Загора и Бургас.

За пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе движението ще се пренасочва през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по пътя III-552 по маршрута: Габрово - Трявна - с. Белица - с. Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

Движещите се по път III-5004 "Обход на Габрово и етапна връзка с пътя I-5, в посока връх "Шипка", ще се отклоняват при пътен възел "Дядо Дянко", през Габрово по пътя III-552 и пътя II-55 през Прохода на Републиката.

В област Стара Загора движението към Прохода на Републиката ще преминава по маршрут: пътя I-6 Калофер - Казанлък - пътя II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж" (връзката на пътя I-5 Стара Загора - Казанлък с I-6 (Подбалканския път).

През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт, уточняват от АПИ.

Паметникът на свободата ще отвори врати за посетители около 12:00 часа след приключване на тържественото честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. В празничния ден той ще работи с удължено работно време до 19:00 часа и с вход свободен.

Честванията ще започнат в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя, в която ще участва държавният глава Румен Радев, ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола.