До ранния следобед над 50 жители на града и околните села са подали сигнали за съмнителни обаждания от непознати, които им искали пари с добре познатия мотив - оказване на съдействие на полицията за залавянето на телефонни измамници, предаде БНР.

До този момент няма данни някой да е бил измамен, коментираха пред БТА от Областната дирекция на МВР, но отново призоваха да не се дават пари на ръка и припомниха, че ако са поискани пари по телефона, това е измама.

Междувременно от полицията в Монтана съобщиха, че 71-годишна жена е станала поредната жертва на телефонни измамници, като предала на неизвестен 20 000 лева.

На домашния телефон на жената се обадил мъж, който се представил за "комисар Алексиев" от ОД на МВР в Монтана. Той съобщил, че в града действа група телефонни измамници, които готвели "хакерска" атака и могат да бъдат заловени само с нейна помощ. За целта поискал да приготви всичките си спестявания и да ги предаде на измамниците на уговорено място в близост до дома й в кв. "Младост".

Мнимият комисар обещал, че те ще бъдат задържани в момента на предаването и парите ще й бъдат върнати веднага.

Жената отишла в банка, където на два пъти изтеглила 19 800 лева - всичките си спестявания. Макар на гишето да имало листовка с указания как да се действа в подобни случаи, тя изобщо не се усъмнила. Предала парите на непознат и едва след като той си тръгнал, без никой да го задържи, се обадила в полицията.