Десетки жители на Дупница организираха жива верига пред някогашната джамия на площад "Свобода". Сградата в центъра на града, която от десетилетия е паметник на културата и артгалерия, бе опасана с български трикольори, на мястото звуча химнът, предадоха БНР и Дарик радио.

По този начин местните хора изразиха категоричната си позиция тя да остане на общината, която води съдебен спор с Мюсюлманското вероизповедание за собствеността.

Вижте снимки >>

Протестът се проведе на фона на заседанието в Софийския апелативен съд, който гледа делото по искане на мюфтийството да бъде прието за наследник на съществувалите мюсюлмански общини от началото на 20 век.

Директорът на Историческия музей-Дупница Анелия Геренска разказа за историята на сградата, наричана в града "Тюрмето". Някога тя е била затвор с директор Яне Сандански и е построена върху християнската църква "Св. Георги".

Идеята за импровизираното бдение бе на кмета на града инж. Методи Чимев, който се закани:

"Докато аз съм кмет, мюзеин в Дупница няма да пее. Уважавам всички, които изповядват различните религии, но ние държим на българското. Дано проблемът бъде разрешен разумно".

Междувременно около 60 души протестираха пред Съдебната палата в столицата срещу връщането на джамията в Кюстендил и други имоти на Главното мюфтийство. На протеста присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, футболни привърженици, представители на Национал-демократична партия и недоволни граждани.

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата" и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията".

Петър Паунов заяви, че ще защитят и вярата и правата си, както и България.

"Нека разберат тези, които провокират напрежение, че те отдавна са загубили правата си за претенции, които са абсолютно неоснователни", добави кметът.

През май сайтът на Българската православна църквата беше хакнат "в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в Пловдив" от група, наречена Milli Güçler - Национални сили.

През февруари, по време на делото за собствеността над карловската "Куршум джамия", което се гледаше от пловдивския съд, протестиращи атакуваха пловдивската джамия с камъни и бомбички и изпотрошиха прозорците.