За днес бе обявен код "жълто" в 19 области заради високите температури. Синоптиците предупредиха за геомагнитна буря. От Българския червен кръст (БЧК) казаха, че са готови да раздават вода на нуждаещи се.

Най-топло днес е било в Сандански, Русе, Велико Търново и видинското Ново село. Там са измерени температури от 35 градуса, съобщиха за БТА и БГНЕС дежурните синоптици в НИМХ-БАН. Въпреки високите температури не са достигнати рекорди за юни.

По обяд в Спешния център в Дупница е получен сигнал за паднала от череша жена в града. Пристигналият лекарски екип на ул. "Одрин" само констатирал смъртта на 50-годишната Благородна Стоянова, предаде БГНЕС. Установено е, че тя е получила масивен инфаркт заради топлинен удар.

193 сигнала са регистрирани заради високите температури на единния европейски номер за спешни повиквания до 18 часа днес, съобщиха от Дирекция "Национална система - 112" - МВР.

Шест деца и 12 възрастни колабираха от жегата в Пловдив до обед. Децата са били на плаж, каза дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в града, цитиран от "Фокус". 32 градуса показваха термометрите на сянка в града по тепетата.
"Най-честите оплаквания са прилошаване, припадане, ниско кръвно налягане. Тялото се мъчи да се охлади, кръвното пада и се получава колапс. Той настъпва при падане на кръвното", обясни дежурният лекар.

В Плевен над 30 души са били приети в спешното отделение на университетската болница, предаде БНР.

От "Пирогов" съобщиха, че заради горещините в лечебното заведение няма приети повече пациенти от обичайното, предаде БТА.

В нито един от автобусите на общинско търговско дружество „Столичен автотранспорт” ЕАД няма климатик, посочи изпълнителният директор инж. Асен Добранов.

Животните в столичния зоопарк се чувстват добре, въпреки жегата, отчете  директорът на зоопарка Иван Иванов. Всички ровове били пълни с вода, за да може животните да се разхлаждат, като им стане топло.
Поливаме с маркучи слониците и носорога – това е, уточни той. Шестте хумболтови пингвини, които са сравнително отскоро в зоопарка, доста често влизат във водата, за да се охлаждат.
От зоопарка имат готовност да слагат лед във водата на животните, ако се наложи.

"Засега не се налагат никакви специални мерки. Те са като на море, добре са”, допълни Иванов.

За 18 области в страната утре е обявен код "жълто" според прогнозата на НИМХ-БАН за опасни явления в страната, пише на сайта на института, предаде БТА.
Предупреждението обаче е поради очаквания утре вятър със скорост над 50 км/ч., чиито пориви могат да превишат 70 километра в час.

От утре времето се захлажда, температурите ще паднат с 8-10 градуса. 

Вижте детайлна прогноза за времето

Последна актуализация в 18.30 ч.