Снощи около 22.10 часа в РПУ-Поморие е получен сигнал за инцидент с дете в стая в „Интерхотел – Поморие”.
При пристигането си полицаите намерили във фоайето на хотела 32-годишна жена и 52-годишен мъж - и двамата от София, които били гости на хотела заедно с 5-годишния си син. Детето лежало на фотьойл в безсъзнание.
То веднага е транспортирано от екип на „Спешна помощ” до МБАЛ-Бургас, където е констатирано, че е пострадало от токов удар. Момченцето е било настанено в реанимацията, с опасност за живота.

От извършения първоначален оглед в хотелската стая на семейството и след замерване е установено, че корпусът на външното тяло на климатика, разположено на пода на терасата, е офазен и по него протича ток. Вероятно момченцето е било босо и при докосване на болтовете по външното тяло на климатика е ударено от протичащото електричество.

Към момента се извършва повторен оглед от специалисти и полицейски служители към Районно управление „Полиция”-Поморие. По случая е образувано досъдебно производство.

От МБАЛ-Бургас днес съобщиха, че състоянието на момченцето е стабилно, предаде БТА. По тялото му има входно - изходна рана вследствие на токовия удар. Електричеството е проникнало от дясната ръка и е излязло от лявото ходило, казаха от пресслужбата на болницата. Детето е контактно като лекарите следят постоянно състоянието му.

В неделя във варненското село Попович пък 2-годишно момиченце е било затрупано от срутила се върху него зидана тухлена чешма в двора, в който живее. Роднини го извадили и закарали в поликлиниката в Бяла, където му е оказана първа помощ, след което то е транспортирано във варненската МБАЛ „Св. Анна”. Въпреки усилията на лекарите обаче детето е починало 2 часа по-късно.

Около 150 кг тухли и бетон са затиснали момиченцето, съобщи Дарик радио. Чешмата е трябвало да бъде съборена същия ден. Кметът на селото Антон Манев разказа, че при гледката лелята на детето е получила мозъчен кръвоизлив и е настанена в болница с опасност за живота.

Момиченцето е единственото дете на родителите си. Те са на около 25 години и са ромски произход. Живеели са във фамилната кирпичена къща, в която се е случил инцидентът, добави още Манев.

По случая работи Варненска районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като първоначалните данни от извършената аутопсия сочат, че не са налице признаци за насилствена смърт. По делото е назначена съдебно-медицинска експертиза за изясняване на конкретните причини за настъпване на смъртта.