Това каза д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, цитирана от "Фокус". Данните сочат, че заразата е тръгнала именно от персонала.

 Повече от 30 деца от София, Лозен и Костинброд, получиха хранително отравяне по врме на зелено училище в спа хотел в Кюстендил. Децата бяха приети на 26 април в областната болница с повръщане, разстройство и коремни болки и съмнение за натравяне. В ресторанта на хотела децата са закусвали пържени филии със сладко и мед, на обяд били яли супа топчета, свинско с картофи и палачинки с шоколад. Бактериите са открити в каймата, от която са приготвени супата топчета и шницелите, но липсва в пробите, взети от готовите ястия. Бактерия не е открита и в свинското месо.
Стафилококус аурелус е открита в готово ястие – „свинско готвено”, което е довело и до заразяването на децата.

Предстои здравните власти да решат как ще действат по отношение на четиримата души от персонала. По отношение на наказанията предстои нещата да се прецизират и да се вземе решение за налагането на санкции.

Затворен е ресторантът на хотела, в който са били отседнали децата. Вече е извършена пълна дезинфекция, взети са и повторни проби, чиито резултати ще излязат в средата на седмицата. Едва тогава ще се решава дали заведението отново ще заработи.

Заради случилото се, са отложени две сватбени тържества, които е трябвало да се проведат в ресторанта. Предстои инспекторите отново да влязат в кухнята, ще се проверяват суровините, поставени под възбрана. „Някои от тях ще са с изтекъл срок, ще проследим и зареждането с нови продукти, ще дадем указания, надявам се, че нещата ще тръгнат нормално”, каза д-р Войнова.