Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира след разпространено видео, на което се вижда дете, полагащо труд в строително-ремонтни дейности в София.

Видеото бе разпространено от Теодор Михайлов, на когото пък било изпратено от негов приятел, попаднал на ситуацията вчера малко преди 15 часа. На кадрите се вижда дете, което реди павета на тротоар в столицата и носи тежките материали. Заснет е и отговорът на възрастен работник, който казва, че "детето учи занаят". Авторът пояснява, че по това време температурата е била 35 градуса на сянка.

Пред bTV Михайлов каза, че скоро след това и той отишъл на място, защото не можел да повярва, че това се случва". "Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха, да си ходя", обясни Теодор Михайлов.

"Трябва да правим разлика между експлоатация на детския труд и тогава, когато едно дете помага вкъщи. Ако то помагаше на баща си вкъщи там да редят павета, няма проблем, но когато това става на обществено място при 40 градуса - това е недопустимо", коментира Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

"Изискана е информация и предприемане на мерки от дирекцията в София на Инспекцията по труда, от кмета на район "Красно село", както и от Столична община и Столичния общински съвет", съобщиха от пресцентъра на ДАЗД. Сезирани са също дирекциите "Социално подпомагане" в "Красно село" и "Оборище", към която работи отдел "Мобилна работа с деца в риск".

Поради липса на конкретни данни за детето, агенцията е потърсила съдействие и от Главна дирекция "Национална полиция" за установяване на неговата самоличност, както и на други деца, в случай, че има такива. След получаване на необходимата информация ще бъде уведомена компетентната дирекция "Социално подпомагане" за предприемане на мерки за закрила и гарантиране правата и интересите на детето/децата, добавят от агенцията.

От там напомнят, че сигнали за деца в риск може да бъдат подавани през официалната страница на ДАЗД чрез активния бутон "Подай сигнал". Също така всеки може да сигнализира през официалната електронна поща на агенцията, а най-бързият начин за сигнали е обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи денонощно и е безплатна.

От началото на август Държавната агенция за закрила на детето работи и за създаване и внедряване на Национална информационна система, както и разработване и поддържане на мобилно приложение Cyberkidz Patrol за подаване на сигнали за деца в риск.