Значителните валежи блокираха пътища, спряха влакове и нанесоха щети в различни населени места във втория ден от интензивните валежи над цяла България. Това е равносметката към този час, след като за цялата страна важат предупредителен оранжев и жълт код.

Още снимки вижте тук>>>

Добрата новина е, че се очаква дъждовете да спрат утре, а лошата - че ще бъдат заменени от поледици заради очакваното застудяване и темеператури до минус 15 градуса в края на седмицата.

За днес НИМХ обяви предупреждение от втора степен - оранжев код, за значителни валежи от дъжд, с количества между 35-65 литра на квадратен метър, в областите - Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Нивото на река Блато в района на Нови Искър е високо

Снимка: БТА

Предупредителен код от първа степен - жълт код, за значителни валежи, с количества между 20-35 литра на квадратен метър, важи за областите - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна.

Жълт код от първа степен важи за отделни райони на Северозападна България, в София област, в София-град и в Перник.


Река Конска, край Перник, в село Ярджиловци преля. Коритото не е почистено, което е предпоставка за още по-голямо наводнение. В момента ситуацията е спокойна.

Бяха наводнени пътни участъци и земеделски площи. Няма евакуирани хора, а над 20 домове са наводнени.

Кметът на селото Росица Лазарова обясни, че селото е било в бедствено положение. Кметът на Перник е изпратил машини, за да се направи дига.

Проблеми с канализацията във варненския квартал "Виница" пък буквално заля къща с фекални води, които се изсипват директно в двора на имота.

"Всичко се случи много бързо и дойде от запушена шахта, която честа аварира. Досега водата се отвеждаше надолу по асфалта, но сега строителите, които сторят кооперация, са направели канал, който да я отвежда към нас", каза потърпевша.


Обитателите на 20 къщи във вилна зона Черниците край Бургас са били предупредени да се евакуират по разпореждане на кмета Димитър Николов.

С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим" служители на общинския отдел за управление при кризи - УКОРС, са вдигнали т.нар. саваци на дигата, с които се е увеличила пропускливостта на водата.

Системата за оповестяване е алармирала за опасност от високи нива на река Маринка по поречието си във вилна зона Черниците, река Отманлийска в границите на хижа "Странджа" до вливането си в Черно море.

Повишено ниво на водните обекти, сигнализирани чрез датчиците на системата, са още станция на Рибарското селище, където нивото е стигнало 120 см към 3 ч, станция на хижа "Странджа" - 150 см към 4,48 ч, вилна зона Черниците - 150 см към 4,33 ч, и станция на язовир "Хур Дере".


От община Бургас съобщиха, че Информационната система за управление на водите и риска от наводнения на територията на общината е оповестила навреме за предстояща опасност от наводнения заради поройните дъждове през последните няколко дни.

Трън пък е без вода от 22 ч. снощи заради наводнена помпена станция. Това съобщи кметът Цветислава Цветкова. Под вода са помпите и сградата. Екип на "В и К" е на място. Кметицата е притеснена от евентуално откъсване на тръби от довеждащия водопровод, който преминава над свлачище по пътя за село Банкя.

Поради паднала скална маса е преустановено движението на влаковете в два участъка от железопътната инфраструктура: Якоруда-Аврамово (по направлението Септември-Добринище) и Разделен пост Люляково-Дъскотна (по направлението Карнобат-Варна), съобщават от НКЖИ.

Своевременно е създадена организация по разчистването на междугарията и възстановяването на проходимостта им.

Пътниците от засегнатите влакове ще бъдат превозвани с автобуси. Въпреки лошите метеорологични условия, към момента няма други засегнати участъци от железопътната инфраструктура.


Два ТИР-а са закъсали по пътя Разград - Попово, в участъка след село Благоево към село Ломци. Заради мокър сняг и лапавица пътното платно е хлъзгаво. Сигналът е подаден към АПИ за обработване. Движението на превозни средства се регулира от пътни полицаи, като поетапно се пропускат автомобилите в едната лента. Водачите да шофират с повишено внимание.

"Няма бедствено положение и евакуирани хора на нито едно място в столицата, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова по-рано днес. - Вярвам, че ситуацията ще започне да се успокоява. Най-тежко е положението в район "Нови Искър", но няма основание да бъде обявявано бедствено положение на територията на Столична община. Като брой наводнените къщи ще се описват в рамките на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне и на входа на Мировяне."

През нощта свлачище се активирало в Смолян, като е разрушило една пристройка, в която са били затиснати седем души. Общо пострадалите от инцидента са 11 души, тъй като и малко по-късно е паднала стена на съседна къща. В нея са били затиснати баба и дядо.

Река Блато преля в района на Нови Искър

Снимка: БТА

Обстановката в Смолянско се влошава, като валежите са повсеместни. Нивата на реките са се повишили сериозно, но все още няма преливащи реки. За територията на областта през нощта са отчетени между 20 и 30 литра валежи. Има драстично покачване на реките Черна и Арда. На много места има затлачени корита от обилните валежи.

В района на Доспат, както и по високопланинските проходи, дъждът се е обърнал на сняг. В останалите части вали дъжд.

От полицията съветват водачите на МПС в Пловдив да избират алтернативни маршрути, ако им се налага да преминават през подлеза на улица "Гладстон", бул. "Марица"- в зоната под ЖП моста, както и през "Коматевски възел", където има наводнени участъци, а следствие на продължаващите валежи е възможно повишение на водното ниво.

Временно е преустановено движението за МПС в района на "Скобелева майка" (в кръговото движение) във връзка с наводнен участък от пътя. Три екипа на полицията регулират и насочват движението посока надлез.

Съвместно с общината е създадена организация за отводняване на дъждоприемните шахти в участъка и подсигуряване на безпрепятственото преминаване в района.

Създадена е организация за контрол, наблюдение и взаимодействие с общините Куклен и Родопи, на чиято територия се намират микроязовири и водоеми. Обстановката непрекъснато се следи, като към момента няма опасност от преливане или скъсване на диги. Движението по "Кукленско шосе" се извърша в нормален ритъм.