Ден след Бабинден жителите в русенското село Черешово отново се забавляваха с уникалния за България празник Дядовден.

На този обичай, създаден преди около 50 години, присъства и областният управител на Русе Галин Григоров, съобщиха от областната управа в града.

Снимка: Официален сайт

В началото на празника се избира "Дядо", като за поредна година това е бил Марин Колев. Облечен в народна носия, той е посрещнал всички в дома си. След това шествието се отправило към селската чешма, където дядо Марин бил "окъпан" за здраве. Григоров и кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов са му подарили кърпа и сапун.

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

След ритуала се е извило хоро на мегдана и празникът е продължил в читалището с богата фолклорна програма.

Снимка: Официален сайт

Обичаят е уникален не само за региона на Русе, но и за цялата страна. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешават на жените да се включват. Важна тук е и традицията за издръжливост на пиене, която върви ръка за ръка с Дядовден. За да проверят силите си, мъжете трябва да изрекат скоропоговорката "Сухо шише се суши на шосе". Ако успеят да я кажат три пъти един след друг, без да сбъркат, значи са истински юнаци.