Опит на протестиращи да блокират Даниел Лорер в кафене предизвика реакция от "Продължаваме промяната" и премиера Николай Денков. Инцидентът стана в четвъртък в близост до южния вход на Народното събрание.

Демонстрантите нападнаха депутата от ПП с редица обвинения, сред които се открои критика към подкрепата за Израел в конфликта с палестинската групировка "Хамас" в Газа. Наложи се намеса на полицаи. Те ескортираха Лорер до сградата на НС под звуците на освирквания и обиди от страна на демонстрантите.

Разпространените във Фейсбук клипове показват, че в групата от 10-ина - 20 души има познати лица от протестите през последните години, като бившия служител в ДАНС Росен Миленов от "Референдуми за справедливост" и Йоло Денев. Според "Продължаваме промяната" там са били и поддръжници на "Възраждане". От партията на Даниел Лорер излязоха днес с декларация, в която настояват, че случилото се е недопустимо, наричат го хулиганска атака и очакват замесените да бъдат подведени под отговорност. 

"Политическа партия "Продължаваме Промяната" се противопоставя твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки. За нас, като партия в държава членка на Европейски съюз, е недопустимо в XXI век все още да съществува подобен тормоз на етническа или верска основа", заявяват от партията, като подчертават, че за тях Лорер е жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход.

От ПП използват случая, за да изразят "силно безпокойство от безнаказаното засега разпалване на етническа омраза в българското общество".

Според тях акцията е с предизборни цели, а "мълчаливото поощряване на такова поведение далеч не е безобидно".

"Нападението над народния представител Даниел Лорер е недопустимо и очакваме замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност", завършват от "Продължаваме промяната".

Последва и реакция от Николай Денков.

Всякакви форми на насилие, дискриминация и омраза на расова и етническа основа нарушават основни човешки и конституционни права и са недопустими в свободното и демократично българско общество, заяви премиерът в оставка на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.

Само с бърз и категоричен отговор от правораздавателните органи може да се изкорени чувството за безнаказаност и да се предотврати ескалацията на подобни прояви с наближаването на евроизборите, казва Денков.

Той очаква бързи и категорични действия за подвеждане под отговорност на гражданите, атакували народния представител Даниел Лорер на 14 март заради етническата му принадлежност.

"По данни на СДВР в рамките на днешния ден е установена самоличността на някои от участниците в агресията", посочва премиерът в оставка.