Бившите директори на областните дирекции на полицията в Бургас и Шумен - Милен Димитров и Валентин Александров, бяха разпитани като свидетели по делото "Червеи" срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Димитров подробно обясни как Йовчев му казал да се свърже с Костадинов, за да разбере детайли, предаде БТА. Станало ясно, че двама души трябва да имат достъп до сървърите в полицията. И тъй като работата им била секретна, достъпът ставал вечер между 19 и 23 часа.

Димитров поискал да разбере какви са тези мъже, които всеки път чакал на бензиностанция и никога не видял с каква кола се движат. Получил отговор, че са от МВР. Той обаче не им повярвал и като им задал няколко въпроса се досетил, че това са хора от ДАНС. Те посетили многократно за няколко месеца полицията в Бургас. И всеки път носели със себе си чанта и раница, в които никой не знаел какво има.

Такива показания даде и подчиненият преди време служител на Димитров - Николай Иванов. Именно той съпровождал всеки път двамата агенти. Иванов обаче забелязал трайна тенденция - след всяко посещение информационната система на МВР забивала и никой не можел да я използва. Налагало се тя да бъде рестартирана, дори да бъдат сменяни пароли.

След няколко такива случаи казал на началника си за проблема. Димитров на свой ред се обадил на Тодор Костадинов и веднъж, когато бил в София, се срещнал с тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той също не бил информиран за посещенията на агентите в Бургас.

В същия ден последвало отново обаждане по телефона от Костадинов, който отново поискал съдействие за двамата агенти. Това бил последният случай, защото Милен Димитров се усъмнил в законността на операцията и поискал писмена заповед. Малко след това бил уволнен дисциплинарно. Както се случило с всички, които са имали отношение по този случай, независимо какво са работили.

В Шумен, докато директор бил Валентин Александров, имало същия тип посещения, със същите искания. И отново с посрещане на агентите на бензиностанции. Този път обаче Александров успял да види, че те се движат с "Рено". И за разлика от Бургас, в Шумен проблем със системата нямало.
По-късно Александров също бил уволнен.

По-рано бившият служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Янко Цанков разказа в съда как бил извикан от тогавашния си началник Тодор Костадинов, който му показал 3 документа и му казал да образува преписка, както и да изготви искания за СРС. Разработката нарекли "Червеи", като заимствали името от едноименния компютърен вирус "Worm".

В началото на днешното заседание изненадващо председателят на съда Иван Коев разсекрети делото и обяви, че то ще се гледа публично, въпреки грифа "Секретно" върху материалите по него. В края на септември процесът започна при закрити врата именно по тази причина.