Според вътрешния министър Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, "Захарно петле" е започнала след сигнал от хора от захарния бизнес, но сред тях не бил Гриша Ганчев.

Има работна група с Великобритания, тъй като и там се източват ДДС-средства, уточни министърът.
По неофициална информация Стайков-младши е ръководел групата именно от чужбина.

Цветанов и Флоров отчетоха и акция "Универсалните", при която е разбита престъпна група, отново за източване на ДДС, като този път става дума за внос на всякакъв тип стоки. В групата били син на бивш земеделски министър, роднина на бивш митнически шеф и един от сочените за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле - Тихомир Дочев-Мравката (той обаче бе оправдан от съда - б.р.), уточни Цветанов.
Става дума за сина на ексминистър Георги Танев - Иван Танев, и за доведената дъщеря на ексначалника на митниците Христо Кулишев - Мила Георгиева.

От Специализирана прокуратура съобщиха, че на Танев и Георгиева са повдигнати обвинения за ръководители на престъпната група, а Ирена Косева, Владислав Милчев и Веселин Лафчиев са обвинени за участници.

От пресцентъра на МВР уточниха, че за 2012 година престъпната група е ощетила бюджета с 16 700 000 лв. Акцията е проведена на територията на градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Плевен. Дейността на групата включвала внос от името и за сметка на фирми от типа „буфер” на бяла рафинирана захар и други хранителни стоки, посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция, Чехия и Молдова.

В хода на операцията са претърсени 50 обекта – счетоводни и банкови офиси, складове, пакетажни цехове, жилищни, сервизни и др. помещения. Иззети са много счетоводни, банкови и фирмени документи, печати на контролираните дружества, компютърни конфигурации, големи суми пари. За разпит са били  доведени 70 души, от които шестима са били задържани за 24 часа.

Цветанов обяви, че при разследването е имало изтичане на информация от "други институции, които имат отношение към процесуално-следствените действия, а именно издаване на разрешение".
"В офисите, които са обискирани, е имало разкачване на компютри, които са били скрити в мазетата. Всички служители са получили т.нар. прави телефони и на всяко работно място е имало указания за работа с телефон. В указанията е посочено, че не се вдига на непознати телефонни номера, говори се само с номерата в групата и след приключване на разговора се изтрива информацията", разказа вицепремиерът.

МВР проверява дали магистрат е изнесъл информация по операция "Универсалните", съобщи още Цветанов, цитиран от БНР. Той отказа да назове кой е магистратът, но уточни, че евентуалното предаване на информация към заподозрян от групата на универсалните е станало вчера по време на работен обяд.
"Ако тази информация бъде потвърдена, материалите по този случай ще бъдат предадени на изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов", уточни още вътрешният министър, като отново изтъкна, че има коледно прочистване на организирани престъпни групи.

Цветанов и Флоров разкриха подробности и за операция "Шок" 2 и ареста на Тотко Поршето.